Her 10 Kişiden 8'inin tükettiği bu içecek kanserojen madde içeriyor!

Düzenli olarak kahve içer misiniz? Eğer öyleyse, yalnız değilsiniz çünkü yaklaşık 10 Kişiden 8'i bunu yapıyor. Ancak yakın zamanda yapılan bir araştırmaya göre bu içecek kansere neden olabilecek maddeler içeriyor. Ayrıntılar bu makalede.

Günlük hayatımıza demir atmış bir içecek

Kahve milyonlarca kişinin günlük yaşamının bir parçasıdır. Peki bu içecek sağlığınız için gerçekten iyi mi? Bu, birçok tüketicinin kendilerine sorduğu sorudur. Özellikle gününü bu infüzyon olmadan hayal edemeyenler.

MaxiCoffee'nin 2021'de L'Obs için yaptığı bir araştırmaya göre 10 kişiden 8'i her gün içiyor. Yani sabah, öğlen ve hatta akşam. Ancak bu içeceğin aromalarının ve faydalarının arkasında potansiyel olarak toksik maddeler de bulunmaktadır.

Kahvede kanserojen madde var mı?

Kahve sağlığınız için tehlikeli bir içecek midir ? 

Bunu üretmek için Braunschweig Üniversitesi'nden araştırmacılar içeceğin kimyasal bileşimini analiz etti. Böylece potansiyel olarak kanserojen olan iki maddenin varlığını keşfettiler: Akrilamid ve furan.

Kahve çekirdeklerinin kavrulması sırasında oluşan bu bileşiklerin hayvanlarda mutajenik ve genotoksik ajanlar olduğu zaten bilinmektedir. İnsan vücudu üzerindeki etkileri belirsizliğini koruyor ancak aynı derecede zararlı da olabilir.

Bu iki madde nasıl oluşuyor?

Araştırmacılar, üretim süreçlerine bağlı olarak akrilamid ve furan içeriğini ölçmek için farklı kahve türlerini karşılaştırdı. Az kavrulmuş kahvelerde akrilamidin daha fazla, furanın ise daha nadir olduğunu buldular.

Tersine, bazı kafelerde de hiçbir iz bulunmadığını keşfettiler. Bu zararlı maddeleri içermeyen, çok kavrulmuş veya ani sıcaklık değişimlerine maruz kalan kahvelerdi.

Bu nedenle ambalaj üzerindeki talimatları kontrol ederek çift kavrulmuş kahveleri tercih etmeniz daha doğru olacaktır. Araştırmacılar ayrıca bu içeceğin karaciğer ve böbrekler üzerinde de faydalı etkileri olduğuna dikkat çekiyor.

Ölçülü tüketilmesi gereken bir içecek

Kahve pek çok faydası olan bir içecektir ancak içmenin riskleri de vardır. Ürünün ana aktif bileşeni olan kafeinin etkilerine ilişkin son çalışmalar bunu ortaya koyuyor.

Kafein, uyku ve rahatlamayı destekleyen bir nöromodülatör olan adenozinin etkisini önleyerek merkezi sinir sistemini uyaran bir maddedir  Yani kafeinin birçok şey üzerinde faydalı etkileri olabilir.

Özellikle uyanıklık, konsantrasyon, ruh hali ve fiziksel ve bilişsel performans. Ancak uykusuzluk, kaygı, çarpıntı, titreme, baş ağrısı gibi yan etkilere de neden olabilir.

Bu nedenle hassasiyetinize göre bu içeceğin tüketimini nasıl ayarlayacağınızı bilmelisiniz. Sağlıklı bir yetişkin için önerilen maksimum doz günde 400 mg kafeindir. Temel olarak, yaklaşık 4 fincan demlenmiş kahve veya 2 fincan espressodur.

Ancak belirli insan kategorilerinin daha dikkatli olması gerekiyor. Bu, hamile veya emziren kadınlar, çocuklar ve ergenlerin yanı sıra hipertansiyon, peptik ülser, osteoporoz veya anemiden muzdarip kişiler için de geçerlidir.

16 Eyl 2023 - 23:07 - Sağlık


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Mersin Haber Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mersin Haber hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Mersin Haber editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Mersin Haber değil haberi geçen ajanstır.